Biologisch bindmiddel voor futureproof asfalt

28-7-2022

Sinds 21 juli 2022 liggen er in Gemeente Assen en Gemeente Oude IJsselstreek proefvlakken voorzien van een asfaltlaag met een 100% biologisch bindmiddel. BMI Esha is sinds 2018 bezig met onderzoek naar bindmiddelen zonder de fossiele grondstof bitumen. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling en het testen van het Freebit bindmiddel. De toepassing van dit bitumenvrije bindmiddel in een asfaltmengsel levert een positieve bijdrage aan het verlagen van de milieukosten (MKI-waarde).

Biobased alternatief

Freebit is een biologisch en duurzaam alternatief voor bitumen; het bestaat uit diverse herwinbare grondstoffen. Deze ontwikkeling zal de komende jaren een flinke bijdrage leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen van BMI Esha en haar ketenpartners. De komende jaren gaat BMI Esha de biobased technologie verder ontwikkelen en breder toepassen in het productpakket.

Voor meer informatie over biobased bindmiddelen neemt u contact op met ons op via 050 551 65 09 of via infraverkoop.nl@bmigroup.com

Het nieuwe bio-asfaltmengsel is een gezamenlijke ontwikkeling van NTP, Mourik, Versluys Groep, Vermeulen Groep, ReintenInfra B.V., BMI Esha en het Asfalt Kennis Centrum B.V.

Meer lezen?

Lees ook het bericht van Rijkswaterstaat: Eerste ‘verjongingscrème’ voor asfalt volledig gevalideerd en klaar voor toepassing https://www.rijkswaterstaat.nl/nieuws/archief/2022/07/eerste-verjongingscreme-voor-asfalt-volledig-gevalideerd-en-klaar-voor-toepassing De eerste ‘verjongingscrème’ om de levensduur van asfalt te verlengen, is volledig gevalideerd. Dit betekent dat het product kan worden toegepast bij het wegenonderhoud in opdracht van Rijkswaterstaat. Naar verwachting wordt de crème na de zomer van 2022 voor het eerst gebruikt.


Laatste nieuws

Administratieve wijziging entiteit per 1 juli 2023

Lees meer...

Voorbereidingen asfaltseizoen in volle gang

Lees meer...

Herman Schutte nieuwe Managing Director BMI Benelux

Lees meer...

BMI Esha ontwikkelt 100% plantaardig bindmiddel voor asfalt

Lees meer...

Biologisch bindmiddel voor futureproof asfalt: Freebit

Lees meer...

Rijkswaterstaat valideert Pentack van BMI Esha voor onderhoud wegen

Lees meer...

NEN Veiligheisladder (SCL) certificaat voor BMI Esha

Lees meer...
Ruim 80 jaar ervaring in bitumen producten voor wegen