30-9-2013In de nacht van 27 september worden vijf proefvakken met innovatieve vulmiddelen voor asfaltnaden aangelegd op de A59 bij Waalwijk. Via een prijsvraag heeft Rijkswaterstaat vijf aannemers geselecteerd die stroeve, niet glimmende en duurzame vulmiddelen voor asfaltnaden hebben ontwikkeld. Ieder prijswinnend product wordt getest op een proefvak van 200 meter. De verwachting is dat deze vernieuwende producten veiliger zijn en bovendien ook goedkoper dan de huidige toepassingen.
Bij aanleg- en onderhoudswerkzaamheden van ZOAB wegen passen aannemers steeds vaker producten toe om naden tussen stroken asfalt te beschermen en schade te voorkomen. Deze vulmiddelen werken als een ‘lijm’ tussen twee stroken asfalt.
Waarom vernieuwde vullingen
De huidige vullingen kunnen na verloop van tijd glad worden en/of gaan glimmen. Dit levert soms gevaarlijke situaties op voor motorrijders, omdat deze kwetsbaarder zijn. Tijdens regen wordt de naadvulling soms aangezien voor spookmarkering, omdat ze eerder zichtbaar zijn dan de markering. De vernieuwde naadvullingen zijn beoordeeld op stroefheid, niet glimmen, kosten, milieuaspecten en beperking van de verkeershinder.
Onderzoek
De proefvakken worden in principe tot het einde van de levensduur gemonitord. Tot de zomer van 2014 worden proefstukken uit de naadvullingen onderzocht. Aan de hand van de proefresultaten en monitoring van de proefvakken bekijkt Rijkswaterstaat welke producten het beste voldoen. Bij goed resultaat kunnen de innovatieve naadvullingen vanaf die tijd worden toegepast.
foto:VOOG.NL
Samenwerking
De prijsvraag en aanleg worden uitgevoerd in het kader van het Innovatie Test Centrum (ITC) van Rijkswaterstaat. Ondernemers kunnen bij het ITC terecht voor hulp bij het testen van (de marktkans van) innovaties binnen de grond- weg- en waterbouwsector. Gezamenlijk wordt de kwaliteit en prijs-prestatieverhouding van het innovatieve idee in kaart gebracht en wordt het product beter afgestemd op de eisen en wensen van de klant. De aannemer en Rijkswaterstaat delen de kosten van het validatieonderzoek. De uiteindelijke resultaten worden vastgelegd in een validatiedocument dat de ondernemer kan gebruiken om zijn product aan te prijzen in de markt.
Corporate innovatieprogramma
Het ITC en het project innovatieve naadvullingen zijn onderdeel van het Corporate innovatieprogramma. Met dit programma wil Rijkswaterstaat beter presteren: in vijf jaar tijd 30 procent duurzamer, veiliger en goedkoper. Daarnaast wil Rijkswaterstaat de functionaliteit van de bestaande infrastructuur met 30 procent vergroten. Samenwerking tussen overheid, marktpartijen en kennisinstituten is hierbij een basisvoorwaarde.
foto:VOOG.NL