5-11-2013PERSBERICHT
Algen reduceren CO2 uitstoot en dienen later zelf als grondstof
Vorig jaar heeft Algaecom met en bij Icopal, waarvan Esha Infra Solutions onderdeel is, een proefinstallatie gebouwd waarmee de CO2 uitstoot van de bitumenrecyclingfabriek deels kan worden afgevangen. De algen gebruiken de CO2 als voedingsstof en verdubbelen zich elke 36 tot 48 uur waarna een deel wordt geoogst. De geoogste algen worden vervolgens gebruikt in het productieproces van bitumen producten; dit is nog nergens ter wereld eerder toegepast.
Onlangs is deze proef succesvol afgerond. De proefinstallatie is het resultaat van een samenwerking met de Hanze Hogeschool en is gesubsidieerd door het Innovatief actieprogramma (IAG) van de Provincie Groningen.
Algenreactoren
Vorig jaar zijn op het fabrieksterrein van Icopal en Esha in Groningen grote kunststof zakken opgehangen, gevuld met water en gericht op het zuiden, omdat zonlicht zorgt voor de groei van de algen. De 12 meter lange zakken, 10 stuks in totaal zijn vervolgens gevuld met monocultures van algen. De dichte zakken zorgen dat er geen ongewenste organismen gaan groeien. Voor de groei gebruiken de algen de CO
2 uit de rookgassen van een van de zogenaamde
olieheaters als voeding. Interessant duurzaam detail is dat de gebruikte olieheater het recyclingproces op temperatuur brengt. Het testterrein beslaat 100 m
2.
In de bitumenrecyclingfabriek is voor het smelten van gebruikte dakbedekking, snijresten en productie-uitval energie nodig. Deze energie wordt opgewekt door verbranding van aardgas waarbij CO
2 vrijkomt. Dit CO
2 is naar de algen geleid die dit als grondstof gebruiken om te groeien. Zo wordt CO
2 omgezet in nieuwe biomassa: algen. Omdat de algen een speciale olie bevatten, kunnen ze weer worden gebruikt als grondstof voor bitumenproductie. Op deze wijze wordt een duurzame kringloop verkregen. “Nergens ter wereld is een algenfabriek als deze te vinden, immers de verwerking van de geoogste algenmassa in dakbedekking, of als verjongingsmiddel en/of bindmiddel voor asfalt is volstrekt uniek”, aldus Bert Knol, Managing Partner Algaecom.
Noodzaak
Icopal en Esha streven ernaar om uiteindelijk volledig CO
2-neutraal te gaan produceren. Hiertoe zou de algenteelt op grote schaal moeten worden uitgerold. Op basis van de resultaten van de proefopstelling worden door Algaecom en Icopal efficiëntieverbeteringen doorgevoerd in het proces om uiteindelijk te komen tot een investeringsbeslissing voor de gehele fabriek. Herman Schutte, algemeen directeur Icopal hierover: “Daarbij speelt een andere overweging ook een rol, namelijk de dreigende schaarste van bitumen. Oliemaatschappijen, die het huidige bitumen leveren, kiezen steeds vaker voor omschakeling naar kraakprocessen en zetten het bitumen om in brandstoffen.”
Vanwege die schaarste zet Icopal ook stevig in op recycling en hergebruik. Nu al bestaan de dakrollen van Icopal voor 15% uit gerecycled materiaal. De recyclingfabriek in Groningen vierde onlangs haar 5-jarig jubileum. Met algen heeft Icopal in de toekomst dus nog een manier om in een deel van haar behoefte aan bitumen te voorzien.